Ciasto trzy kolory

 Składniki:

Brownie

  • 150 g. masła
  • 150 g. gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 90 g. mąki

Sernik

  • 500 g. zmielonego twarogu
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 1 jajko

Mus truskawkowy

  • 300 g. truskawek (mogą być mrożone)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • ćwierć szklanki cukru
  • 100 g. jogurtu greckiego

Piekarnik nagrzać do temperatury 160°C.

Galaretkę rozpuścić w 400 ml wrzątku. Truskawki wrzucić do garnka (świeże można najpierw pokroić na mniejsze kawałki), gotować przez kilka minut do zmięknięcia. Dodać cukier, wymieszać, chwilę jeszcze pogotować. Następnie zmiksować blenderem i dodać do galaretki. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego musu dodać jogurt, mieszając. Wstawić do lodówki.

Masło rozpuścić w rondelku, następnie dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia, mieszać do rozpuszczenia czekolady. W osobnej misce roztrzepać jajka z cukrem, dodać sos czekoladowy, wymieszać. Mąkę przesiać do masy, wymieszać. Kwadratową blaszkę o boku 20 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, piec przez 19 min. Po upieczeniu nie wyłączać piekarnika.

Twaróg zmiksować z budyniem (z proszkiem) i cukrem. Dalej dodać jajko, zmiksować. Masę serową wyłożyć na brownie. Formę owinąć folią aluminiową (boki i spód), piec 25 min, do ścięcia sernika. Po upieczeniu wystudzić, wyłączyć piekarnik.

Tężejący mus truskawkowy wylać na ostudzony sernik, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.

Dodaj komentarz